Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatTippek a fotózáshoz
Ma 2020. 2. 25, kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Miért használjunk vakut

Ha nincs elegendő fény a fényképezéshez, mesterséges fényforrást (vakut) kell igénybeveni. A legegyszrűbb ilyen eszközök a fényképezőgép vakupapucsába csúsztatható kisvakuk, melyek igen rövid, de nagy erejű fényimpulzust bocsátanak ki az expozíció pillanatában. Vaku használatakor a fényképezőgépen be kell állítani az ún. vaku szinkron időt, melyet az időállító tárcsán eltérő színű számmal, X-el vagy villám jellel jelölnek.

A vakuk felvillanása olyan rövid idejű, hogy az expozíció szempontjából az expozíciós időnek nincs jelentősége, ezért az expozíciót csak a rekesznyílás változtatásával lehet befolyásolni. Ellenfénynél akkor is kapcsolja be a vakut, ha a gép nem jelzi ennek szükségességét! Használatával elkerülhető, hogy mondjuk egy ablakkal szemben fényképezve a képen csak egy világos négyzet látszódjon.
A manuális vakuk

A régebbi vakuk általában nem rendelkeznek automata funkcióval, minden villanásnál a teljes teljesítményüket leadják. Az ilyen vakukon általában egy expozíciós táblázat található, amiről leolvasható, hogy adott film fényérzékenység és távolság mellett mekkora rekeszérték használandó. Ebben a táblázatban a fenti számítás eredménye található (természetesen több értékre elvégezve).
Az automata vakuk

A mai vakuk többsége rendelkezik automata funkcióval, ami azt jelenti, hogy a vaku fénykibocsátása az előre beállított rekeszértékhez igazodva a téma távolságától függően változik. A vaku érzékeli a témáról visszavert fényt, és úgy szabályozza fénykibocsátását, hogy az adott rekeszérték mellett mindig megfelelő legyen az expozíció. A vakun feltűntetett, és az objektíven beállítandó rekeszértéket munka-rekeszértéknek vagy munkablendének nevezik.

Az ilyen vakuknál általában több munkablende is beállítható. Használat előtt az alkalmazott film fényérzékenységét be kell állítani az erre szolgáló kezelőszerven, ezután az alkalmazható munkablende érték(ek) leolvasható(k), és leolvasható, hogy a kiválasztott munkablende mellett milyen távolságig lehet a vakuval fényképezni. Természetesen az automatika kikapcsolható, így a vaku teljes fénykibocsátással, manuális üzemmódban is használható.
 
A rendszervakuk

A fejlett elektronikával rendelkező, többnyire autófókuszos fényképezőgépekhez ún. rendszervakukat gyártanak, melyek a fényképezőgép elektronikájával együttműködve határozzák meg az adott villantás paramétereit. Az ilyen rendszereknél a témáról visszavert vakufényt -az állandó fényhez hasonlóan- a fényképezőgépbe épített érzékelő érzékeli. A rendszervakuk számos többletszolgáltatást nyújtanak a hagyományos automata vakukhoz képest.
FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek