Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatTippek a fotózáshoz
Ma 2020. 2. 25, kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Mit jelentenek a gépen a kis számok?

A már lefényképezett kockák számát mutatja. Azoknál a gépeknél, amelyeknél a befűzés után az utolsó kockáig kihúzza a filmet a gép a kazettából, a még hátralévő felvételek számát mutatja.
Mit jelent a motoros filmtovábbítás?

A gép egy kockányival továbbítja a filmet és felhúzza a zárat is.
Mit jelent a kézi filmtovábbítás?

A fényképezőgépen kézzel kell egy kockányival továbbítani a filmet.
Mit jelent a zoom?
Változtatható gyújtótávolságú /látószögű/ objektív. A képkivágást, azaz, hogy mi kerüljön a képre - az objektív adottságait figyelembe véve - a fotós maga állíthatja be.
Lehetővé teszi, hogy a kép minőségromlása nélkül közelítsünk (zoom-oljunk). Minél nagyobb szorzószámú az optikai zoom, annál jobban rá tudunk közelíteni a fotózandó részletre, témára.
Hogyan kerüljem el a "piros szem effektust"?

Villanófény hatására az emberi szem retinájáról visszaverődő fénysugár piros elszíneződést okozhat a fényképeken. Elkerülhetjük ezt, ha olyan fényképezőgépet használunk, mely az ún. elővillantó fénnyel összehúzódásra készteti a pupillát. Az ilyen gépekkel fotózva "piros szem" nélkül láthatjuk viszont a képeken a vakuzott fotóalanyt is.
Hogyan használhatom az önkioldót?

A felvétel elkészítése nem az exponáló gomb megnyomásakor, hanem később az idővallum beállításától függően /kb. 10 másodperc múlva/ történik. Használatával lehetővé válik, hogy a fotós is rajta legyen a képen, Állvány használatát javasoljuk.
Mit jelent a színmélység szó?

Minden egyes pixel színét egy számadat sor írja le. Minél több számból áll ez a sor, azaz minél több számjeggyel (bittel) definiáljuk az adott pixel színét, annál több szín jelenhet meg az adott képen. A kép lehet 1, 8, vagy 24 bites.
A vezérszám

A vakuk fényteljesítménye a vezérszámmal (kulcsszámmal) jellemezhető, ez a vakun fel van tüntetve. (Leitzahl, Guide number, ill. GN.) A vezérszámból és a téma távolságából kiszámítható, hogy az adott helyzetben mekkora rekesznyílással kell fényképezni az optimális expozíció eléréséhez: vezérszám/távolság=rekeszérték Pl.: 32/4m = f:8 a vezérszámot (értelemszerűen) filmérzékenységre adják meg, ez általában 100 ASA
Megvilágítási idő

A megvilágítási (zár-) idő szabja meg, hogy a fény mennyi ideig áradhat be a lencsén, így értéke döntően meghatározza az expozíciót. A záridő általában 1/1000 másodperctől néhány másodpercig terjedhet, és beállításától függ, hogy a mozgó objektumok elmosódottak lesznek-e a képen, vagy élesek. Hosszú expozíciós idő esetén a mozgó tárgyak elmozdulhatnak, és a kamera rázkódása is gondokat okozhat. Rövid expozíciós idővel pedig akár egy vízesés vízcseppjeit is "megfagyaszthatjuk" a levegőben.
A képszög-látószög

A jó szerkesztésű objektíveken a két érték egybeesik. A képszög a fókusztávolsággal és a mélységélességgel fordított arányba van.
A gyújtótávolság

A lencsék legfontosabb adata, amely meghatározza a leképzés léptékét, a kicsinyítést, továbbá a képtávolságot. Az objektívek szerkesztésénél úgy határozzák meg a gyújtótávolságot, hogy az emberi szem látószögét veszik alapul. Az emberi szem aktív látószöge 45-60°közé teheto. Azokat az optikai berendezéseket, amelyek e tartományban képeznek le és fókusztávolságuk a képátlóval megegyezo értékuek, normál látószögu objektíveknek nevezik. Az ettol kisebb gyújtótávolságú, de nagyobb látószögu objektíveket nagy látószögueknek, míg az ettől nagyobb gyújtótávolságú és kis látószögüeket teleobjektíveknek nevezik.
A Feloldóképesség

Az emberi szem feloldóképessége 14, amely azt jelenti, hogy az ép szem 14 vonalpárt különböztet meg jó megvilágítási körülmények között 1 mm-en belül. Ahhoz, hogy az 50 mm-es objektívekkel leképzett képeket perspektivikusan , arányosan érzékeljük, 5-szörösére kell megnagyítani. Tehát a film felbontóképességét az emberi szemhez képest szintén 5-szörösére kell venni.
Mélységélesség

A mélységélesség meghatározására azért van szükség, mert a korszerű gépek úgynevezett beugró blendével rendelkeznek és így a nyitott rekesz miatt a valós élességtartományt nem tudjuk meghatározni. A mélységélesség meghatározására az objektív középső (fix) részén helyezik el azt a skálát, amelyről a határok leolvashatók.
A rekesz

Feladata a lencsén átbocsátott fény szabályozása, amely úgy valósul meg, hogy a lencsetagok közé szabályozható nyílású lamellákat helyeznek el. Ezt nevezik blendének, illetve másképpen diafragmának.
Fényforrások

Természetes fényre érzékenyek (napfény filmek)
A napfényes felvételek" világítanak" és kontrasztosak. A színek azonban nem feltétlenül lesznek erősebbek, elsősorban az exponálási időtől függ. Napsütésnél a világos fotémára kell exponálni, hogy színei és részletei ne vesszenek el. Kezdő fotósoknak szokták régebben tanácsolni: "Háttal a napnak-csak jó képet kaphatsz!". Nos ez ma is igaz: kritikus fényviszonyokat jól uralni csak megfelelő gyakorlattal, technikai lehetőségek alapos ismeretével lehet.

Mesterséges fényre érzékenyek (műfény filmek)
Sötét belső terekben vagy rossz fényviszonyok mellett szabadban nagy érzékenységű filmet vagy mesterséges fényforrást, esetleg mindkettőt kell használni a fényképezéshez. Ezért majd minden kompakt-kamerában és elég sok tükörreflexes fényképezogépben minivaku van, amely kevés fény esetén rendszerint automatikusan bekapcsolódik, és a megvilágítás-automatikával összekapcsolva a felvétel tárgyát optimálisan bevilágítja vagy legalábbis deríti. Ha a gépen nincs vaku, akkor a gyártó által kínált a rendszerbe illő vagy idegen villanókészülék csatlakoztatható a fényképezőgépre a tartozékpapucsokon vagy egy szinkronkábelen keresztűl.
Melyek a tükörreflexes fényképezőgépek legfőbb jellemzői?

Az igényes amatőrök körében a legelterjedtebbek a cserélhető objektíves, manuális, félautomata vagy automata de félautomata és manuális üzemmódban is használható kisfilmes tükörreflexes fényképezőgépek, mivel ezeken a gépeken a "fényképezési paraméterek" a fotós szándéka szerint tetszőlegesen változtathatók, teret engedve a kreativitásnak és a felmerülő feladatok egyedi megoldásának. Egyik nagy előnye, hogy a keresőben mindig azt látni, ami a filmre fog kerűlni. / A jobb minőségű tükörreflexes fényképezőgépek a keresőben látható kép előállításához is a főlencséket használják, így pontosan ugyanazt a képet látjuk a keresőben, ami a filmre exponálódik, és azt is jól meg tudjuk ítélni, hogy mi kerül a kép fókuszába - az objektív mögött 45 fokos szögben elhelyezett tükör továbbítja a képet a keresőhöz - / A tapasztalt amatőrök és a profi riportfotósok kedvelt géptípusa.
FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek