Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatTippek a fotózáshoz
Ma 2020. 2. 25, kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Színes negatív filmek

Ma a leggyakrabban alkalmazott színes technológia a színesnegatív-pozitív eljárás. A színes negatív filmre érkező fény különböző színei, a film különböző rétegeiben hagynak nyomokat, amelyekből az előhívás után a negatív kép kialakul. A negatív film színei az eredeti színek komplementer (negatív) színei.

A negatívot nagyítógépbe fűzve és különböző színekkel a fotópapírra átvilágítva, majd a fotópapírt előhívva, színes pozitív képet kapunk eredményül. A színes negatívok a fekete-fehér negatívokhoz képest általában rosszabbul tűrik a pontatlan expozíciót, így jobb esetben ±1 fényérték eltérés esetén a negatívról még jó minőségű nagyítás készíthető. A pontatlan expozíció (bizonyos határokon belül) a nagyítás során korrigálható, de ez a színek fakulásával, a kontraszt csökkenésével és egyéb minőségromlással jár.
A negatívhívás

A fényképezésnél felhasznált fényérzékeny anyagok valamilyen hordozóra felvitt zselatinrétegben finoman elosztott ezüstbromidból állnak. Az ezüstbromid-kristályban fény hatására fémezüst és bróm válik ki. A fény hatására közvetlenül bekövetkezo változás szabad szemmel nem látható (látens kép) mert az így kivált ezüst mennyisége csekély (5-10 atom szemcsénként). Elohíváskor a kivált ezüst katalizátorként muködik, az egész szemcse AgBr tartalma elbomlik. Ha szemcsében nem volt fény által kiválasztott ezüst, akkor elohíváskor nincs változás. A kép sötétségét az elohívott szemcsék mennyisége szabja meg.
Fekete-fehér negatívfilm

Régi idők fürdőszobájában is laborálható film.

A Kodak Black & White (C-41) film már színes technológiával is kidolgozható. A művészi fotókat készítők a mai napig szívesen használják. A feketével, a fehérrel és a szürke különböző tónusaival, néhány hangulat, érzés sokkal jobban kifejezhető, mint a színes képpel. A nagy külföldi gyártók mind jelen vannak filmjeikkel a fekete-fehér piacon, (a két legfontosabb márka az Ilford és a Fortepan film) de nagyon jó eredmények érhetők el a Váci Forte Fotokémia Zrt. Fortepan filmjeivel is.

A fekete-fehér negatívok exponálásánál figyelembe kell venni, hogy amit a színes filmek esetében a színek fejeznek ki, azt itt csak a feketével, fehérrel, ill. a szürke különböző tónusaival lehet megmutatni, így jobban kell figyelni a különböző árnyékok, fények hatásaira, és a kép különböző részleteinek világosságára. Előnye a fekete-fehér filmeknek, hogy általában jobban tűrik a pontatlan expozíciót, így a helyes értéktől jó esetben a 2 fényérték eltérés esetén is a negatívról még jó minőségű nagyítás készíthető.
Diafilm

Negatívméret alapján a leggyakrabban használt filmtípus a 35mm-es Leica (NORMÁL NEGATÍV). Olyan film, amelyen a kép már rögtön pozitívban látszik, és keretezett állapotban diavetítővel vetíthető. Kép is készíthető belőle, ha üveg nélküli diakerettel keretezik. A színes fordítós (pozitív vagy dia) filmeket általában az igényesebb amatőrök és a profik használják. A legjobb minőségű, színvisszaadású, felvételeket pozitív eljárással lehet készíteni.

Előnye még a negatív eljárással szemben, hogy egyetlen kidolgozási folyamat végeredményt ad, tehát nincs szükség másolásra, nagyításra, ami minőségromlással jár. Hátránya, hogy nagyon pontosan, gyakorlatilag a 0, 5 fényérték eltérésen belül kell exponálni, ügyelni kell a pontos kidolgozásra, mert itt utólagos korrekcióra nincs mód. Ha a filmet később vetíteni szeretné, vagy fel akarja digitálisan dolgozni, akkor válasszon jó minőségű diafilmet
instant film

Az instant papírok már a képelőhívót és a fixálót is egyben tartalmazzák,(pl.: Polaroid 600-as film) Körülbelül 5 perc alatt jönnek elő teljesen a képek. Méretüket tekintve elég kicsik. Sajnos nem sokszorosíthatóak és minőségük is csak közepesnek mondható.
FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek