Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatTippek a fotózáshoz
Ma 2020. 2. 25, kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Fényképezőgépek rövid története

A vizuális információk tartós rögzítésének legelső eljárása a fotóeljárás, korábban a daugerrotípia (Daugerre, és Talbot 1837-ben fedezték fel).
A mai fényképezőgép ősének Leonardo Da Vinci lyukkameráját a "camera obscura"-t tekinthetjük. Keletkezése az 1500-as évekre tehető.
A berendezés fekete belsejü doboz, melynek frontfelületén kis átmérőjű lyuk található, míg a hátoldala fényáteresztő, matt felület.
A lyukkamerát Leonardo a perspektíva tanulmányozására szerkesztette.
A Leonardo féle lyukkamerát Giovanni Baptista Della Porta lencsével látta el. A berendezés azonban még így sem volt alkalmas képrögzítésre, csupán leképzésre.
A fényképezőgép működése

Alapelveiben szinte minden fényképezőgép egyforma: egy teljesen zárt dobozba belehelyezzük a fényre érzékeny ezüsthalogén kristályokat tartalmazó filmet, a vele szemközti oldalon lévő lyukba pedig egy gyujtólencsét teszünk.

Ez vetíti az elöttünk lévő személy, tárgy vagy táj képét a fényérzékeny rétegre.
A lencséhez még egy úgynevezett zár is tartozik, amely alapállásban elzárja a fény útját, hiszen e nélkül a filmet állandóan fény érné. Amikor megnyomjuk az exponáló gombot, ez a zár hosszabb-rövidebb, de általában csak a másodperc tört részéig tartó időre szabaddá teszi a fény útját, lehetővé téve a film megvilágítását. Minden egyéb ami ezen négy szerkezeti elemen kívül megtalálható egy fényképezőgépen, többségében a jobb kép elérésére, kisebb részben pedig a fotós kényelmére szolgál.

A ma gyártott komolyabb fényképezőgépek jelentős része a tükörreflexes típusba tartozik, és reprodukciós felvételek készítésére éppúgy, mint diakészítésre ez a típus a legmegfelelőbb. Legnagyobb előnye ennek a géptípusnak, hogy pontosan azt látjuk a keresőben (élességet tekintve is), ami a filmre kerül, azaz parallaxis hibamentes.
Diafilm

Negatívméret alapján a leggyakrabban használt filmtípus a 35mm-es Leica (NORMÁL NEGATÍV). Olyan film, amelyen a kép már rögtön pozitívban látszik, és keretezett állapotban diavetítővel vetíthető. Kép is készíthető belőle, ha üveg nélküli diakerettel keretezik. A színes fordítós (pozitív vagy dia) filmeket általában az igényesebb amatőrök és a profik használják. A legjobb minőségű, színvisszaadású, felvételeket pozitív eljárással lehet készíteni.

Előnye még a negatív eljárással szemben, hogy egyetlen kidolgozási folyamat végeredményt ad, tehát nincs szükség másolásra, nagyításra, ami minőségromlással jár. Hátránya, hogy nagyon pontosan, gyakorlatilag ±0, 5 fényérték eltérésen belül kell exponálni, ügyelni kell a pontos kidolgozásra, mert itt utólagos korrekcióra nincs mód. Ha a filmet később vetíteni szeretné, vagy fel akarja digitálisan dolgozni, akkor válasszon jó minőségű diafilmet
Kompakt fényképezőgépek

Egyszerű kezelhetősége okán a legtöbben ilyen gépekkel fényképeznek. Két objektívje van, ezért a közeli témáknál nem pontosan azt látjuk a keresőben, ami a filmen fog látszódni.
Eldobható fényképezőgépek

Ezen a néven váltak ismertté az egyszer használatos (eldobható) fényképezőgépek. Egyszerű szerkezetű és objektívű gépek. A képek kidolgozása után már nem használható fel újra a kamera, ugyanis a film kivétele csak a gép széttörésével, szétfeszítésével az az megrongálásával oldható meg. Létezik vízálló változata is, amellyel víz alatti felvételeket is készíthetünk.
Tükörreflexes fényképezőgépek

Az igényes amatőrök körében a legelterjedtebbek a cserélhető objektíves, manuális, félautomata vagy automata de félautomata és manuális üzemmódban is használható kisfilmes tükörreflexes fényképezőgépek, mivel ezeken a gépeken a "fényképezési paraméterek" a fotós szándéka szerint tetszőlegesen változtathatók, teret engedve a kreativitásnak és a felmerülő feladatok egyedi megoldásának.

Egyik nagy előnye, hogy a keresőben mindig azt látni, ami a filmre fog kerülni. / A jobb minőségű tükörreflexes fényképezőgépek a keresőben látható kép előállításához is a főlencséket használják, így pontosan ugyanazt a képet látjuk a keresőben, ami a filmre exponálódik, és azt is jól meg tudjuk ítélni, hogy mi kerül a kép fókuszába az objektív mögött 45 fokos szögben elhelyezett tükör továbbítja a képet a keresőhöz / A tapasztalt amatőrök és a profi riportfotósok kedvelt géptípusa.
Telefonos fényképezés

A 3G telefonok már szinte tökéletes szimbiózisban élnek a 3,2 Megapixeles beépített kamerákkal, ám ez még akkor is elmarad a digitális fényképezőgépek teljesítményétől. A telefonos fényképezés nagy előnye, hogy gyors és egyszerű. Amatőr kézben is relatíve jó képeket készít. A legtöbb modell már 16x-os digitális zoom-mal, xénon vakuval, kép- és videostabilizátorral van felszerelve. Némelyikben megtalálható egy-egy kevésbé hasznos, de látványos funkció, mint például a panorámaképvágás, sorozatfelvétel... Fényképezés után a képek könnyedén áttölthetők Mini USB, infravörös port vagy bluetooth segítségével. Az így áttöltött felvételeket a Fotofox digitális, internetes fotólaborja ugyanolyan módon készíti el eredeti papírképre, mint bármely digitális fényképezőgépről, adathordozóról rendelt képeket.
FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek