Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatTippek a fotózáshoz
Ma 2020. 2. 25, kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Mit jelent a fényérzékenység?
Azt jelenti, hogy a film milyen gyorsan reagál a fényre. Ha egy fényképész tudja, hogy gyenge fényben kell dolgoznia, érzékeny filmet tesz a kamerájába. Az érzékenységet ISO számmal mérik, értéke 64 és 400 közé esik. A nagy érzékenységű film hátránya, hogy képe szemcsésebb, a finom részleteket kevésbé jeleníti meg. A digitális fényképezőgépekben nincs film, de jó néhány típus ennek ellenére lehetővé teszi, hogy szabályozzuk a CCD érzékenységét, mégpedig - a filmmel ellentétben - akár felvételről felvételre. Akárcsak a hagyományos nyersanyag esetében, az érzékenység növelése itt is csökkenti a képminőséget, viszont egyfajta puha, meleg hangulatot kölcsönözhet a fotónak.

A különféle feladatokhoz nagyon fontos a megfelelő érzékenységű film kiválasztása. Az alacsony és közepes érzékenységű filmek (25-200 ASA) általános jellemzője, hogy finom szemcsékből épülnek fel, ezért viszonylag jól nagyíthatók, tehát viszonylag nagy nagyítás esetén sem válik a kép zavaróan szemcséssé. Általában jó tónusokkal, színekkel rendelkeznek. A magasabb érzékenységű filmek (400-3200- ASA) csak kisebb mértékű nagyítást tűrnek el, általában kisebb a kontrasztvisszaadásuk és érzékenyebbek a külső behatásokra.

Néhány alkalmazási példa
50-64 ASA: Profik számára, nagyon igényes, kiváló minőségű, élethű képek készítésére, nagy nagyításokhoz. (általában pozitív technológiában)
100 ASA: Jó fényviszonyok mellett, (napos idő), vagy villanófényes (vakus) felvételeknél, ill. nagy nagyításokhoz. A kisebb érzékenységű filmek élesebb képet adnak, azonban sokkal érzékenyebbek a bemozdulásra..

200 ASA: Általános felhasználásra, (univerzális) jól használható szabadban és beltéri felvételeknél egyaránt, az az alkalmazása változó fényviszonyok esetén.

400 ASA: Gyenge, változó fényviszonyok esetén, inkább az esti órákban, éjszakai felvételekhez, tábortűznél, gyors mozgások fényképezéséhez illetve belső tereknél érdemes használni. Fontos télen a magasabb fényérzékenységű (200 ASA-s és 400 ASA-s) filmek használata, mert a vakus belső felvételeknél megnövelik a fényerőt. Külső felvételeknél borús időben is részletgazdag, éles és színhelyes képeket lehet készíteni. 800-3200 ASA: Extrém fényviszonyok mellett, gyors mozgásokhoz, riportfotózáshoz, tudományos célokra, színházi fotózáshoz vagy, bárhol ahol villanófény használata nem célszerű vagy nem megengedett.
Beltéri" fotózás
A legjobb felvételeket beltéri fotózásnál 200 ASA-s érzékenységű filmmel, vagy a még érzékenyebb, vakus felvételekhez ideális, 400 ASA-s filmmel készítheti. Ugyanis ezek a filmek jobban kiküszöbölik az esetleges bemozdulásokat, illetve a vakus belső felvételeknél megnövelik a fényerőt.
"szabadtéri" fotózás
A kültéri felvételek elkészítéséhez éles képet készíthet a 100 ASA-s érzékenységű filmmel, ám ez a film érzékenyebb a bemozdulásra. Kissé borús időben a 200 ASA-s érzékenységű, az esti órákban, vagy rossz időjárási körülmények között történő fényképezéshez a 400 ASA-s érzékenységű filmet használja.
FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek