Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatTippek a fotózáshoz
Ma 2020. 2. 25, kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Műtermi fényképezés

A korszerű és specializált fotóstúdiókban a munka a zavaró környezeti hatások nélkül bármilyen időben, évszakban és napszakban elvégezhető. A felvételhez szükséges összes körülmény, anyag és segédeszköz itt van leginkább biztosítva, ezért itt készülnek a legjobb minőségű képek, hiszen van idő a beállításra. Esküvők, jeles dátumokhoz tartozó emlékek készítésekor vesszük igénybe.
A tárgyfényképezés

A műtermi tárgyfényképezés a tárgyak nagysága, ill. ezzel összefüggően a felvételtechnika és felszerelések alapján három, egymástól különböző technikára különül:
1. nagyméretű tárgyak lefényképezése (gépkocsi, bútor, gépek, stb.),
2. közepes méretű tárgyak lefényképezése (műszaki cikkek, ruházat, stb.),
3. kis méretű tárgyak közelfényképezése (makro- vagy lupefény-képezés, az 1:1 méretarányhoz közel).
Mindnél a kellő megvilágítás a legfontosabb tényező.
A reprodukció

A síkfelületek fényképezését a stúdiómunkában reprodukálásnak nevezzük. Nem szakfényképezési feladat az iratmásolás, mikrofilm, a nyomdai fényképezés és még számos olyan műszaki feladat, amely más iparághoz tartozik. A reprodukciós fényképezés legnehezebb feladata festmények, freskók, síkfelületű műtárgyak fotógrafálása. Ezeket a felvételeket nagyméretű műszaki fényképezőgéppel, függőleges tárgyhelyzetben készítjük.
Mire figyeljek, ha az ünnepekről szeretnék fényképet készíteni?

Fontos, hogy a kép visszaadja az ünnep hangulatát, ezért vakut csak akkor használjunk, ha kevés a fény. Ha közeli képeket is szeretnénk a család tagjairól, érdemes zoom-os gépet illetve nagylátószögű objektívet is használni.
Mire figyeljek, ha nyaralásról szeretnék képeket készíteni?

Miután számtalan megörökítésre váró téma adódik nyaralás közben, ezért feltétlenül több tekercs filmet vigyünk magunkkal. Lehetőleg ne ellenfényben fényképezzünk. Ügyeljünk, hogy a téma se túl kicsi /elég gyakori hiba/, se túl nagy ne legyen. A legjobb a zoom-os gép használata.
Hogyan fényképezzek gyerekeket?

Igyekezzünk a felvételek elkészítésénél a gyermekek számára észrevétlenek maradni. Ezért inkább fotózzuk őket teleobjektívvel vagy zoom-os géppel, hogy ne kelljen hozzájuk közel kerülni. Így készűlhetnek gyermekeinkről a legjobb felvételek a saját maguk természetességével.
Mire kell figyelni, ha portrét akarok készíteni?

Elkészítésénél a legfontosabb szempontok: a modellre jellemző arckifejezés, az ezt szolgáló legjobb megvilágítás és a kép térbe helyezése /megkomponálása/, ezért nem csak egyszerűen arcképfényképezés. A felvételt teleobjektívvel (Leica normál) 135-ös filmnél 80 mm és 120 mm között készítsük.
A személyfényképezés

A műtermi személyfényképezés műszaki háttere, a műterem követelményei szerényebbek és kevésbé fontosak mint a tárgyfényképezésé. A személy- vagy portréfényképezésnél az emberi szempontok az elsődlegesek.
Személyfényképezés természetes környezetben

Műtermi személyfelvételek során az egyéneket számukra idegen helyen, mindennapi elfoglaltságukból kiemelve fényképezzük. Az életet a képen jobban érzékeltethetjük, ha az embereket a szabadban, munkahelyükön vagy otthoni környezetükben fényképezzük.
Emberi közösségek fényképezése

Az emberi közösségről, több egyén egymáshoz tartozásáról készülő felvételek közé tartoznak a hagyományos szabadtéri csoportképek is. Dokumentációs jellegűek, alkalmasak arra, hogy a nézők emlékezetében, az arcképtáblázathoz hasonlóan, felidézzék azok arcvonásait és testtartását, akikkel együtt ugyanazon közösségbe tartoznak. Ezekkel kapcsolatban a képkialakítási tevékenység többnyire csak a világítási viszonyok kihasználására és kisebb elrendezésre szorítkozik.
Épületfényképezés

Az épületfotókat három kategóriába lehet sorolni (Lucien Hervé: Építészet és fénykép):
1. a legjellemzőbb részletet (homlokzatot) kiemelő, valósághű ábrázolással minél kellemesebb hatást keltő fotó;
2. az épület környezetét dekorációként felhasználó, a figyelmet az épületről elterelő fotó;
3. az épület által ébresztett érzelmek közvetítésére, az építész szándékainak megértésére és szubjektív tolmácsolására vállalkozó fénykép.
A természetfényképezés

A szabad természet sokrétű jelenségei igen változatos feladatot adnak a fényképésznek. Nagyobb kiterjedésű természeti részlet a tájkép tárgya, kisebb részletei a növényfényképezés körébe tartoznak. A helyhez nem kötött, különböző körülmények között élő állatok fényképezését is ide sorolhatjuk.
Tájképek készítése

A földfelület változatos tájai jellegük szerint több csoportba sorolhatók. Ezeket nem lehet határozottan elválasztani, de fő jellemzőjük szerint megkülönböztethetjük az alföldi, a hegyvidéki és a vízparti tájakat. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy valamely kiválasztott táj jellege és hangulata a különböző évszakokban teljesen megváltozik.
A növényfelvételek

Növények dokumentációs fényképezéséhez alapos növénytani ismeretek szükségesek. Csak ezek alapján ismerhetjük fel és emelhetjük ki a képen az egyes növények, kisebb növénytársulások tulajdonságait. Egyéb felvételeken a növényeket, virágokat a képkialakítás szempontjai szerint vonjuk be az ábrázolásba, gyakran csak díszítő elemeknek.
Az állatfényképezés

A különféle állatok fényképezése többoldalú tevékenységet, figyelmet jelent. Nemcsak az állatok nagyságának, alakjának külsejének jellemzoit, sajátosságait kell megfigyelni, hanem magatartásukra, mozgásukra és a fényviszonyokra is ügyelni kell. Gyors mozgásnál a sportfokozat, kissebb rovaroknál makro objektív, nagyobb testű állatoknál /pl. Elefánt/ közeli fotózáshoz nagylátószögű lencse használata.
A víz alatti fényképezés

A természet nehezen megközelíthető része a tengerek és más állóvizek mélysége. Növény- és állatvilága az egyik legérdekesebb témák közé tartozik. A víz alatti fényképezés igen hasznos segédeszköze a tudományos kutatásnak, élővilágának tanulmányozásának, a régészeti és műszaki vizsgálatoknak, illetve a sport és hobbi búvárkodásnak. Víz alatti fényképezésnél használhat eldobható fényképezőgépet /QuickSnap/, illetve a saját kameráját, melyet kiegészíthet egy hermetikusan záró burkolattal. Nagyobb mélységeknél a vaku, megvilágítás használata elkerülhetetlen.
Eseményfényképezés

Az ember fényképezésének alapja a portré. A személyiség megörökítésének lehetőségei viszont ezen messze túlnőnek. Az ember belső énjét, jellemét, gondolatvilágát, egész környezetével, munkájával, tevékenységével kell megörökíteni. Fontos, hogy cselekvése kifejezze egyéniségét, mondanivalóját /pl. A munkavégzés mibenlétét, sportolás, győzelem örömét..../, hiszen ez alapja az eseményfényképezésnek. A környezet és a társadalom viszonyát, az ember szociális lényének valóságát örökíti meg. Figyelembe kell venni a portré és személyfényképezés apszabályait.
A riport

Felvételtechnikai szempontból minden műtermen kívül készített eseményfelvétel riport. Képi eszközökkel rögzített információ, ahol a szöveg csak alárendelt szerepet játszik.
A divatfényképezés

Az alkalmazott fotográfiában a divatfényképeknek a legszélesebb rétegek ízlését kell kielégíteni. A tartalom és a forma egysége rendkívül változatos stílusú, technikájú divatképeket kíván világszerte, egyre gyorsuló ütemben.
FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek