Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatTippek a fotózáshoz
Ma 2020. 2. 25, kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Digitális fényképezőgépek

Elmondható, hogy hagyományos analóg filmes társaikhoz hasonlóan a digitális fényképezőgépeket is két nagy csoportba osszuk. Cserélhető objektíves tükörreflexes, illetve nem cserélhető objektíves (kompakt) kategóriákat különböztetünk meg. Elhanyagolhatóan kevés azon fényképezőgépek száma, amik tükörreflexes mechanikával de fix, nem cserélhető objektívvel készülnek.

A digitális fényképezőgépek jellemzői

A digitális fényképezőgép minőségét meghatározó legfontosabb értéket a képpontok száma, vagyis a felbontóképesség jelenti. Az alacsonyabb kategóriába tartozó készülékekben 200.000 és 500.000 képponttal, a középkategóriába tartozó gépekben 500.000 és 1.000.000 képponttal rendelkező chipek vannak. Persze a profi készülékekben még ennél is magasabb a képpontok értékének száma.

A digitális felvétel további meghatározó jellemzője a színmélység. A színmélység értéke rendszerint 3x8 bitet (tehát 256 árnyalatot jelent minden egyes színre), azaz 16,8 millió színárnyalatot jelent. Ez a szám már így is nagyon magas, de a profi készülékek még ennél is nagyobb színmélység felismerésére képesek.

Ahhoz, hogy a fényképezőgépek korlátozott kapacitású memóriáját ki lehessen használni (mivel egy-egy kép 0,5-től 100, de akár még ennél is több MB-ot foglal a memóriában), ezért a fájlokat rögzítés elött JPEG módszerrel tömörítik.

A digitális fényképezőgépünkkel elkészített képet áttöltjük a számítógépbe. Ezután azt csinálunk vele amit akarunk. Például az így elkészített képeket csoportosíthatjuk, összedolgozhatjuk, retusálhatjuk, módosíthatjuk kontrasztjukat, színüket, fényüket és ezek után kinyomtathatjuk vagy szövegbe helyezhetjük, akár az Internetre is felvihetjük, mindezt előhívás nélkül.

A digitális fényképezőgépekkel készített képek megnézéséhez nem feltétlenül szükséges a számítógép. A képeket vissza lehet játszani a kamera keresőjén vagy meg lehet nézni a televízió képernyőjén. Ilyen módon van lehetőség arra is, hogy a nem sikerült felvételeket kitöröljük.

Egyes digitális fényképezőgépek például levehető az objektíve CCD chippel együtt, ez lehetővé teszi, hogy a nehezen megközelíthető helyeken is készíthessünk felvételeket. Vannak olyan fényképezőgépek is, amelyeknél lehetoség van arra, hogy a képekhez egy rövid, hangos kommentárt is fűzhetünk.
Egyszerű-kompakt gépek

Ez a kategória a legelterjedtebb, hiszen az egyszerű felhasználók is már remek képminőséget kaphatnak relatív olcsó áron. Jellemzőjük a kis méret, műanyag gépváz, automata és gyengébb minőségű objektív, egyszerű kezelés és felépítés. Ma már 3-4 megapixeles felbontású, márkás kompakt fényképezőgépet bárki vásárolhat 25. 000,- Ft-os áron. Ezzel remek hétvégi nyaralásokhoz használható kompakt digitális gép tulajdonosa lesz.

Ajánlott nagyon odafigyelni a vásárlásnál, ugyanis a nagy áruházak, bevásárló központok, gyakran túlságosan vonzó akciói tévútra vihetnek sok vásárlót! Hiába a szuper ár, egy nevenincs vagy más piacon nevet szerzett gyártó terméke sokkal gyengébb felépítéssel illetve képminőséggel rendelkezik, mint egy 5 - 10 000 Ft-tal drágább, de márkás fényképezőgép-gyártó által gyártott fényképezőgép!

A digitális tükörreflexes gépek

Fontos tudni, hogy ezeknek a gépeknek az objektívét - akár teljesen más márkájú és gyújtótávolságú, de kompatibilis bajonettel rendelkező - másik objektívre cserélhetjük. Választhatunk fix vagy zoom objektíveket, illetve nagy látószögű, esetleg teleobjektíveket egyaránt.

Ezen gépek 99%-a nem képes keresőkép megjelenítésére az LCD kijelzőn. A kis monitor egyedül a képek visszanézésére szolgál. Ha fényképezni szeretnénk, mindenképpen az optikai keresőt kell a szemünk elé emelni, ami viszont élőképet mutat, hiszen nem egy apró LCD monitor képét nézzük, hanem az objektíven keresztül érkező képet tükrözi fel a szemünkhöz a váz. Ezáltal a helyes élességet nagyon pontosan meg tudjuk állapítani

FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek