Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatTippek a fotózáshoz
Ma 2020. 2. 25, kedd, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
Tömörítés?

A legegyszerűbb digitális fényképezőgépekben a memória be van huzalozva a kamerába, a drágábbakban a képek kivehető memóriakártyákon - lényegében tehát digitális filmen - tárolódnak. Ha a lehető legjobb minőségre törekszünk, akkor tömörítetlen formában kell elraktároznunk a képeket, ha pedig azt szeretnénk, hogy minél több kép férjen el a lemezen, akkor tömöríthetjük a felvételeket.

Tehát. minél nagyobb egy digitális kép felbontása, és minél nagyobb a színmélysége, annál több számjegyből áll. Mivel a digitális adathordozók tárolókapacitása véges, szükségszerű, hogy adott esetben a kép az adathordozón kevesebb számból álljon. Ezt hívják tömörítésnek.
Mi az LCD kijelző?

Sok digitális fényképezőgépet keresőként használható folyadékkristályos képernyővel is felszerelnek. A folyadékkristályos kijelző, / amely keresőként is funkcionál / nagyjából ugyanazokat az előnyöket nyújtja, mint a jobb tekercsfilmes gépek keresője, / amint kattintottunk, már látjuk is az elkészűlt képet a fényképezőgép hátoldalán / de kicsinyke méretei miatt nem pontosan látható rajta, milyen lesz a kép. A kijelző emellett a gép beállításaihoz szükséges információkat / menüsor / is megjeleníti.
Mit jelent a felbontás?

A digitális képek egyik fontos jellemző adata a felbontás. Minél több pixel alkotja a képet, annál jobb a felbontása, tehát az eredeti képről annál több információt hordoz. Meghatározható a képet alkotó vízszintes és függőleges pixelek számával (pl.: 600x800), vagy a vízszintes és függőleges képpontszám szorzatával, egy számmal (pl.: 3,34 millió pixel).
Mi a pixel?

A digitális képek szabályosan, függőlegesen és vízszintesen elhelyezkedő kis négyzetekből állnak. Ezek a képpontok, másképpen pixelek. Egy pixel tehát egy képpontot jelent. Minél több pixeles a gépünk, annál jobb felbontású képet készíthetünk vele. Gyakorlatban a 2, illetve 3 megapixeles gépek már a hagyományos fényképezőgépekkel megegyező minőségű kép előállítására alkalmasak.

Mire jó a CCD chip?

A digitális fényképezőgépek alapvető alkatrészei ugyanazok, mint a hagyományos kamerákéi, az egyetlen lényeges különbség, hogy a film helyén töltéscsatolt áramkör (angol rövidítéssel: CCD. a CCD Sok ezer apró, egymás melletti fényérzékelő cellából áll, amelyekben a fény intenzitásának megfelelő elektromos töltés, feszültség keletkezik. Ezt a töltést értelmezi az elektronika és alakítja át számjegyekké.) található.

Az az, a CCD pixelek tömegeként érzékeli a képet, a kapcsolódó elektronika pedig kiolvassa a pixelek színét, és a kiolvasott értékeket elraktározza a memóriában.
Mi a digitális zoom?

Zoom hatást érünk el vele, azonban közben romlik a kép minősége. Digitális zoom használatakor gépünk elektronikusan nagyítja (hozza közelebb) a fotózandó részletet.
Mit tesz lehetővé a digitális zoom?

A digitális fényképezésnek az említett előnyei mellett vannak korlátai is. A piacon megtalálható nagyobb felhasználói körben használatos olcsóbb digitális kamerákkal készített felvételek minősége, átlagos felbontása, normál papírra nyomtatva többnyire rosszabb minőségűek, mint amelyeket az a kompakt fényképezőgépekkel lehet készíteni. A digitális fényképezőgépek hátrányaként kell megemlíteni, hogy a jó minoségű készűlékeknek még ma is igen magas az áruk.

A magas ár abban is megmutatkozik, ha az elkészített képeket nem csak képernyőn szeretnénk nézegetni, hanem papíron is, akkor a számítógépet lehetőleg olyan színes nyomtatóval is ki kell egészíteni, amely fotó minőségben képes nyomtatni. A fotósoknak komoly problémát okoz az "idő" is, hiszen egy kép elkészítése után időnek kell eltelnie, amíg a készülék ismét felvételre kész állapotba kerűl.

További korlátként említhető az, hogy a digitális fényképezőgépek akkumulátorai viszonylag gyorsan lemerűlnek, valamint a memóriák korlátozott kapacitásúak, és az a tény, hogy a kép minősége és a készülékek ára között egyenlőre elég kedvezőtlen az arány.

A digitális fényképezőgépeket leginkább olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol már meghonosodtak a számítógépek és lehetőség van a további kiegészítő eszközök alkalmazására. A leggyakoribb felhasználási terület a legkülönbözőbb dokumentálás és archiválás, az orvosi és a tudományos alkalmazás, és természetesen a média.
FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek