Lehetőségek
Ajánló

Írd meg ötleted , véleményed Hozzászólások , fórum, tippek


Oldal ajánló Ha meg vagy elégedve velünk, akkor ajánld oldalunkatMa 2020. 2. 20, csütörtök, Álmos napja van. Holnap Eleonóra napja lesz.

Gyertya


A gyertya elengedhetetlen kelléke, dísze az ünnepeinknek!


Ám vajon mióta van ez így? Mióta tartozik hozzá elválaszthatatlanul az egyházi, de akár a családi és egyéb jellegű ünnepeinkhez is. Milyen szép is egy meghitt ünnepen, a családi asztalon egy egyedi fényképes gyertya, milyen szép is, ahogyan körberagyogja sziporkázó fényével családunk boldogságtól ragyogó arcát, így hozva magával a boldogságot, nyugalmat és meghittséget.


A gyertya régebben viaszból vagy faggyúból, ma általában paraffinból és sztearinból készül, rendszerint rúd alakú, béllel ellátott világítóeszköz. Világítási, ám ma már szinte egyre jobban csak díszítési, hangulatkeltési célokra használjuk a gyertyát.

Viaszból vagy faggyúból készült gyertyát már a rómaiak is használtak a 2. században. A középkorban inkább a fejedelmi udvarokban volt használatos, míg a 15. századtól kezdve a faggyú általánosan elterjedt. Az úgynevezett sztearingyertya a 19. század eleje óta ismert. Praktikus használata a század végétől folyamatosan csökkent, előbb a városokban, később pedig vidéken is a petróleum és gázvilágítás, majd a villanyvilágítás szorította ki teljesen. Általános használata a római korban terjedt el.

A magyar néphitben karácsony estéjén a család minden tagja gyertyát gyújt. Szintén népi hiedelem, hogy a mennyországban mindenkinek van egy égő gyertyája, és ameddig az lángol, addig él az ember.

És természetesen az adventi koszorúnak is elengedhetetlen kelléke, amelyen összesen négy gyertya található, a Krisztus eljövetelére való várakozás négy hetében kell a négy-négy gyertyát meggyújtani.

Rendelj Te is egyedi fényképes gyertyát, hogy családi ünnepeidet, meghitt estéidet boldogsággal és a nyugalom érzésével ragyoghassa be!
FOTO Partner © 2007
Adatvédelmi elveink
Felhasználási feltételek